Новини 

Астрономи зняли космічних “павуків”, що поглинають своїх сусідів

Космічна рентгенівська обсерваторія “Чандра” NASA зафіксувала скупчення пульсарів-“павуків”, які поглинають свої зірки-супутники у кульовому скупченні Омега Центавра.

Спостереження мають допомогти вченим краще зрозуміти, як нейтронні зірки, які швидко обертаються та отримали назву “павуків”, поглинають своїх сусідів, руйнуючи навколишні зірки інтенсивним випромінюванням.

П’ять пульсарів-“павуків” у цьому скупченні були виявлені в центрі Омеги Центавра, величезного угруповання з приблизно 10 мільйонів зірок, розташованих на відстані 17 700 світлових років від Землі. Спочатку вчені виявили їх за допомогою радіотелескопів Parkes і MeerKAT, які ідентифікували сукупність із 18 швидких нейтронних зірок або “мілісекундних пульсарів”.

Дослідники з Університету Альберти в Канаді ідентифікували квінтет пульсарів-“павуків” за даними радіотелескопа незабаром після того, як зрозуміли, що 11 із 18 випромінюють рентгенівське випромінювання. Команда порівняла радіодані пульсарів із рентгенівськими спостереженнями “Чандри” 26 пульсарів-павуків у 12 інших кульових скупченнях.

Читать далее